کلیدهای بهداشتی یادگیری .
قسمت دوم
در شماره قبل، حتماً سه کلید بهداشتی یادگیری را خواندید؛ ®حمام کنید و درس بخوانید¯، ®صبحانه فراموش نشود¯ و ®سر به زیر نباشید¯. و این هم باقی کلیدها. باز هم ادامه دارد.
درست راه بروید
آیا تا به حال به راه رفتن خود دقت کردهاید؟ آیا تا به حال دوستانتان در مورد فیزیک بدنی شما در هنگام راه رفتن با شما صحبتی کردهاند؟ آیا از این گروه آدمهایی هستید که با گردنی افراشته و سینهای فراخ و کمری راست راه میروند یا از آن گروهی هستند که پشت خود را خم میکنند و سینه را به تو میکشند و گردن خم میکنند؟ تصور شما از دیدن این دو گروه چیست و چه احساسی به شما دست میدهد؟
اغلب ما از دیدن گروه اول، حس اعتماد به نفس، توانایی، جوانی و شادابی پیدا میکنیم و با دیدن گروه دوم به یاد خجالت و شرم، ناتوانی و شکست میافتیم. این تصورات بسیار به حقیقت نزدیکند.
حقیقت آن است که نوع راه رفتن و ایستادن ما در تواناییها و روحیه ما تأثیر به سزایی دارند و این امر دلایل علمی بسیار محکم و ثابت شدهای دارد.
وقتی که سینه را به تو میکشیم و پشت را خم میکنیم، در واقع ظرفیت قفسه صدری را کاهش میدهیم و حجم مفید و مؤثر ریه را کم میکنیم. با این کار، متأسفانه از میزان اکسیژن ورودی به ریهها میکاهیم و حجم فضای مرده و انباشته از دی اکسید کربن سیاه و زیانبار را افزایش میدهیم.
در حالت سلامت، اکسیژن ورودی به ریهها، شاخصی برای اکسیژن شناور در خون و اکسیژنی است که به اندامهای مختلف و از آن جمله مغز و اعصاب میرسد.
وقتی که فردی پشت را راست نگه میدارد و قفسه سینه را بیرون میدهد، در واقع بر ظرفیت طبیعی ریههای خویش میافزاید و بیشتر از سهمیه خود اکسیژن دریافت میکند. این امر موجب میشود که اکسیژن بیشتر به خون و به مغز او برسد و احساس نشاط و شادابی و توانایی کند؛ زیرا همه سلولهای مغزی و در واقع همه سلولهای بدن او پیغام میفرستند که آماده انجام هر کاری که از آنها خواسته شود، هستند. آنها در اوج تواناییاند و این به انسان اعتماد به نفس میدهد و روحیهای عالی برای یادگیری و به کارگیری ایجاد میشود.
پس، از فردا در شیوه راه رفتن خود بیشتر دقت کنید. سر را بالا بگیرد؛ گردن و ستون فقرات خود را راست کنید و عمیق نفس بکشید. میدانید چه احساسی خواهید داشت؟ احساس قدم زدن در یک باغ پر گل و این اثر اکسیژن است.
آرام و عمیق نفس بکشید
یک نفس آرام و عمیق خیلی از تواناییهای شما را به شما باز میگرداند. توانایهایی که در اوج اضطراب و آشفتگی فکری به تاراج میروند و دست شما را خالی میگذرند. اگر در چنین لحظههایی احساس درماندگی و خستگی فکر میکردید و ناتوانایی بر شما غلبه کرد، مفیدترین کار، یک نفس عمیق و آرام است.
انسان در هنگام اضطراب، ناخودآگاه نفسهای سطحی و تند میکشد و به این وسیله بدن خود را دچار آلکالوز مینماید. آلکالوز که پدیدهای سیستمیک و ناشی از بالا رفتن ®PH¯ خون است، منجر به اثرات منفی، خصوصاً در سیستم مغز و اعصاب میگردد و آرام آرام سطح هوشیاری و توجه ما را کاهش میدهد.
این مسأله ممکن است تا آن جا پیش رود که تنفس سطحی و تند به بیهوشی کامل و یا غش منجر شود و چنانچه شما نیز بارها شاهد این قضیه بودهاید، برخی افراد وقتی دچار بحران یا مشکل لاینحلی میگردند، ناخودآگاه غش میکنند.
بر عکس این اتفاق، آن گاه رخ میدهد که شما با تسلط بر خود، یک لحظه از بحران فاصله بگیرید و آرام و عمیق نفس بکشید. این امر موجب میشود تا اکسیژن مناسب وارد خون شما گردد و سیستم اعصاب شما را تغذیه نماید و قدرت تصمیمگیری و تمرکز شما را باز گرداند و علاوه بر اینها از کاهش سطح هوشیاری و توجه عمومی شما نیز جلوگیری به عمل آورد.
پس به یاد داشته باشید که:
- هنگامی که استاد در فهرست اسامی به دنبال کسی میگردد تا از او سؤال کند،
- وقتی که سؤالات امتحانی را یک به یک میخوانید و هیچ جوابی در ذهن شما شکل نمیگیرد،
- وقتی که بادوستان خود درباره یک مطلب علمی بغرنج به سختی بحث و گفت و گو میکنید،
- وقتی که خدای ناکرده گرفتار یک دعوای نفسگیر یا خشم و عصبانیت شدید میشوید،
اولین کاری که باید انجام دهید، چند نفس آرام و عمیق است.
مطمئن باشید که روند همه جریانات فوق، به نحو مطلوبی تغییر خواهد کرد.
هوای خوب، نور خوب، دمای خوب
مکانی که برای مطالعه انتخاب میکنید، چه تأثیری در میزان یادگیری شما میگذارد؟ این یک سؤال مهم است.
محیطی که به عنوان محل مطالعه انتخاب میشود، باید چند ویژگی مهم داشته باشد تا توانایی و قدرت فراگیری شما را افزایش دهد. این ویژگیها عبارتند از:
1- فراموش نکنید که سلولهای مغز شما نفس میکشند و هر موجودی که نفس میکشد، در شرایط فقر اکسیژن، خسته و ناتوان شده، از کار خواهد افتاد. تهویه مناسب در محل مطالعه، یکی از اساسیترین شرایطی است که ناگزیر و اجتنابناپذیر است. وقتی که میزان اکسیژن موجود در فضایی که شما در حال مطالعه در آن هستید، مناسب و کافی باشد، شما به راحتی نفس میکشید و برای دریافت اکسیژن به سیستم تنفسی خود هیچ زحمتی نمیدهید. شما ناخودآگاه و نامحسوس، نفس میکشید و احساس رضایت درونی دارید. پس برای عملیات اکسیژنگیری، انرژی مضاعفی را صرف نمیکنید و انرژی مورد نیاز برای مطالعه و تمرکز جسمی و درونی لازم را برای یادگیری تلف نمیکنید. از طرفی سلولهای مغزی برای عملیات فراگیری و به حافظه سپاری مطالب، نیازمند مصرف اکسیژن هستند. این نیاز در موقع یادگیری بسیار بیش از هر زمان دیگری است. یادگیری صحیح و مؤثر، وابسته به حضور مقادیر کافی اکسیژن و گلوکز است و بدون این دو، هر گونه فعالیتی در جهت فراگیری ناکام خواهد ماند.
2- فراموش نکنید که شما نوشتاری را فرا میگیرید که آن را به خوبی و وضوح ببینید. این، یک امر مسلم است که اگر درست و واضح صفحه کتاب خود را نبینید، به خوبی آن را به خاطر نمیسپارید. نور مناسب، شرط واجب دیگری است که در مکان مطالعه نباید نادیده گرفته شود. در نور کم و نامناسب، چشمان شما برای دیدن خطوط و کلمات تلاش بیشتری میکنند و از عضلات خود کار بیشتری میکشند؛ پس زودتر خسته میشوند و نیاز به استراحت پیدا میکنند و شما مجبور میشوید مطالعه را متوقف کنید. در نور کم و نامناسب، بسیاری از مطالبی که ناخودآگاه در میدان دید ما قرار میگیرند و ما بدون اراده آنها را وارد ذهن خود میکنیم نیز در تاریکی قرار میگیرند و میزان فراگیری نامحسوس ما کاهش مییابد. امروزه ما میدانیم که انواع فراگیری نامحسوس از مهمترین راههای یادگیریاند و کمک به گسترش آنها، بر تواناییهای ما میافزاید. نور کم و نامناسب علاوه بر همه اینها، موجب خوابآلودگی و احساس کسالت نیز میشود و این یکی از معضلات آشنای ساعات مطالعه است؛ پس برای آن که هنگام مطالعه چرت نزنید، نور کافی و مناسبی برای مکان مطالعه خود انتخاب کنید.
3- فراموش نکنید که هر سلول زندهای در گرما آب از دست میدهد و چروکیده میشود و در سرما به تکاپو و صرف انرژی میافتد تا زنده بماند. حرارت مناسب، یکی دیگر از ویژگیهای ضروری مکان مطالعه است.
بدن ما در گرمای شدید شروع به تعریق میکند، کم آب میشود گردش خون آن با مشکل مواجه میشود، کسل و خوابآلوده میگردد و سرانجام تمرکز خود را از دست میدهد. در سرما نیز سلولهای بدن ما برای تعادل دمای درونی بدن، مجبور به صرف انرژی بیشتری برای گرماسازی درونی میشوند و جریان مصرف انرژی را از سلولهای مغزی به سمت ماهیچهها و اعضای درونی منحرف میسازند و میزان توانایی ذهنی و قدرت یادگیری ما کاهش مییابد. بهترین شرایط حرارتی برای محل مطالعه، دمایی نزدیک به دمای بدن یا چند درجه خنکتر است که موجب نشاط و هوشیاری میشود.